Project Overzicht


 

Bolivia Komité Geldrop, over de projecten die wij in het verleden ondersteund hebben.

Scholieren BoerderijProject

 

Aanvrager: F. Deelen,

Periode: Colombia 1992

Besteed bedrag: € 4.596,36

 

De basisgemeenschap Comunipas in San Bernardo del Viento in Colombia onder leiding van Fried Deelen heeft het ontvangen bedrag voornamelijk besteed om 4 hectare landbouwgrond (El Quejimbre) te kopen.

 

De circa 100 jongeren tussen 15 en 25 jaar oud zijn georganiseerd in de kerkelijke basisgemeenschap San Fransisco en de judoclub La Perla (opgericht door Fried). Alle jongeren zijn afkomstig uit arme gezinnen en combineren studie met enige vorm van werk.

 

Het scholieren boerderijproject heeft met name educatieve doelen: leren samenwerken, leren gezamenlijk verantwoordelijkheden te dragen en ervaring opdoen in agrarische activiteiten, inclusief bedrijfsadministratie, juridische en economische aspecten.

 

Tegelijk kunnen de jongeren kleine inkomsten verwerven, de verbouwde gewassen zelf gedeeltelijk consumeren en hun sociale en culturele niveau verhogen. Alles wordt in eigen beheer door de leden uitgevoerd. In 1993 werd de eerste rijst geteeld op deze grond, waarna in 1994 vanwege droogterisico's Sorgo geteeld werd.

 

Enkele leden van de basisgemeenschap worden als beursaal door het Bolivia komité Geldrop gesubsidieerd. Een groot gedeelte van de opgedane kennis komt ten goede aan de jongerengemeenschap en dus aan San Bernardo.

 

Door een gift van Rabobank Geldrop van € 4.090,91 kon dit project snel gesubsidieerd worden.

Bibliotheek Ramiro Delgado Galvez

 

Aanvrager: Ramiro Delgado Galvez,

Periode: Bolivia 1997

Besteed bedrag: € 3.267,27

 

Ramiro heeft als student een studiebeurs gekregen in de jaren 1984 tot en met 1990 en later in 1996 en 1997. Hij heeft sociologie en psychologie gestudeerd.

 

Ramiro is met zijn vrouw Jessica werkzaam in een arme buurt van La Paz. Hij werkt bij O.N.G., een particuliere organisatie geheten "Eco Solidair". Deze organisatie houdt zich bezig met het opvangen en opleiden van straatkinderen.

 

De straatkinderen problematiek in La Paz is zeer groot, vele kinderen komen al vroeg in het criminele circuit terecht. Zijn vrouw Jessica leidt een kindercrèche "Panquarita".

 

Boven de kindercrèche is, op kosten van de Nederlandse Augustijnen een bibliotheek verdieping gebouwd. Ramiro heeft het Bolivia Komité Geldrop gevraagd om de inrichtingskosten van de bibliotheek te betalen.

 

Door een actie op het Strabrecht college in 1997 kon een bedrag van € 3.267,27 overgeboekt worden naar La Paz. Hiervoor zijn 3 schrijfmachines en vele boeken aangeschaft.

 

De bibliotheek diende voor middelbare scholieren "Yanaptasiñani" in een buitenwijk van La Paz. In september 1997 is er in het gebouw ingebroken en is er helaas veel van de inrichting gestolen.

Bibliotheek instituut Sarmiento

 

Aanvrager: G. Beliën,

Periode: Bolivia 1992

Besteed bedrag: € 4.572,72

 

Voor deze bibliotheek in La Paz is de inrichting (tafels,stoelen,kasten) en boeken betaald. Het project is grotendeels bekostigd uit de opbrengst van een actie op het Strabrecht college in mei 1991 (opbrengst € 3.409,09)

 

De leerlingen van de school in La Paz zijn te arm om hun boeken zelf aan te schaffen, terwijl de boeken in de bibliotheek tegen een kleine vergoeding geleend kunnen worden, maar ook ter plaatse gelezen.

 

Dit project is zeer succesvol gebleken, want de jeugd staat er soms in rijen te wachten tot zij gebruik kunnen maken van de faciliteiten.