Studenten 2021


 

 

BOLIVIA

a) Studenten begeleid door Zr. Socorro Garcia in La Paz:

 

Araceli Rodriquez Chura studeert Fysio en Logopedie aan de Universiteit in La Paz. Araceli heeft het theoretische gedeelte van haar studie dit jaar in november afgerond. Ze bedankt ons hartelijk voor onze hulp! Volgend jaar start ze met haar scriptie en haar stages. Voor die stages ontvangt ze een inkomen en daarmee betaalt ze haar verdere stappen naar haar professionele carrière. Araceli ontving van 2017 t/m 2020 een beurs van € 1000,- per jaar. Proficiat, Araceli, en veel succes in jouw verdere loopbaan.

 

 

Gabriela Silvestre Quispe studeert sinds 2017 Marketing aan de Univalle Universiteit in La Paz. Ondanks de problemen met het virtuele lesgeven, heeft ze het eerste semester van dit jaar goede cijfers gehaald. Maar een aantal stages en vakken zijn door de pandemie uitgevallen, waardoor zij vertraging heeft opgelopen. Gabriëla ontving van 2017 t/m 2020 een beurs van € 1800,- per jaar en krijgt in 2021 nog een aanvullende beurs van € 600,- om haar studie af te ronden.

 

Yessica Lopez Condor ontving van ons van 2018 t/m 2020 een beurs van € 500,- per jaar om het vierde, vijfde en zesde jaar van haar middelbare school te bekostigen. Zij heeft dit jaar haar middelbare school met succes afgerond; inmiddels hebben wij ook een kopie van haar diploma ontvangen. Proficiat, Yessica!

 

 

Alejandre Monasterios Quispe ontvangt van ons sinds 2018 (3e jaar middelbare school) een beurs van € 400,- per jaar. Bij goede resultaten kan zij t/m 2021 (6e jaar middelbare school) van ons deze beurs ontvangen. Zij heeft dit jaar het 5e jaar van de middelbare school afgerond in juni, ondanks dat de Boliviaanse regering op 8 februari j.l. de scholen sloot. Alle lessen worden sindsdien virtueel gegeven, maar dit geeft vooral op het platteland problemen door de gebrekkige verbindingen. Daarbij komt nog dat Alejandra geen goede computer heeft. Kan zij ondanks dat toch nog in 2021 afstuderen?

 

 

Grecia Yukiko López Quispe is een nieuwe bursaal en studeert sinds dit jaar voor lerares aan het Normal, Simón Bolívar in La Paz en ontvangt van 2020 t/m 2024 een beurs van ons van € 650,- per jaar. Grecia is de oudste van drie kinderen die in de steek zijn gelaten door hun vader en moeder. Hun grootmoeder zorgt voor hen, heeft een baantje als huishoudster, maar verdient te weinig om Grecia te kunnen laten studeren. Haar kleinkinderen helpen haar snoep en gebak te verkopen dat ze zelf maken, om iets meer te verdienen. Grecia werkt op zondag in de parochie voor de missionaire jeugd. Zij is erg verantwoordelijk en heeft op de middelbare school bewezen dat zij een ijverige studente is. Zij is dit jaar met haar studie als lerares begonnen, maar heeft vanaf het begin door de pandemie problemen ondervonden: eerst hebben ze een maand virtueel geoefend en daarna liep het ook niet soepel. In 2021 werkt Grecia en daarna hoopt zij weer verder te kunnen gaan met haar geplande studie. Nu dus geen beurs maar eind 2021 vraagt zij een beurs aan voor ’22 t/m ’25.

 

 

b) Studenten begeleid door Ton Smetsers en Almendra in La Paz:

 

 

Antonio Echeverria Chavez studeert sinds 2019 Marketing & Publiciteit aan de Universidad Technológica Boliviana in La Paz. Antonio vertelt ons: Ik stuur u deze brief om u te informeren over de succesvolle resultaten die ik had dit 5e semester van de Marketing & Publiciteit, met vermelding van de goedkeuring van mijn 5e semester. ik stuur met vreugde de dankbaarheid aan u over de kansen die u mij biedt, omdat ik het altijd in gedachten heb, en al mijn moeite heb gestoken in alles wat ik behandel en leer. Dit semester was vrij interessant, opvallend en vooral aangenaam met genoeg breedte van nieuwe horizonten van leren en om te benadrukken dat de studie me steeds meer betoverde. Deze afsluiting van het semester bracht veel kennis voor mij, met meerdere tools voor de carrière. Plaatsmaken voor het 6e semester. De universiteit heeft de inschrijvingen en de startdatum van de lessen al opgesteld. Of ik nu het onderzoek van alle gegevens heb gedaan, de totale kosten van de semester-registratie bedragen Bs 3.650 de inschrijfdeadline is tot 3 augustus en de lessen beginnen op 6 augustus. Gegroet aan mijn medemensen en hen er altijd aan herinnerend hoe dankbaar ik ben omdat dit een grote stap is die ik maak, en het zou niets zijn zonder uw hulp. Een knuffel, wees heel voorzichtig en voorzichtig in het licht van deze pandemie, omdat de situatie erg sterk is, ik neem afscheid met een bedankje en een tot later. Antonio ontvangt van ons t/m 2022 een beurs van € 886,- per jaar.

 

 

Sergio Antonio Candia Gutiérrez is een nieuwe bursaal en hij studeert sinds dit jaar Communicatie en Digitale Technologieën aan de Bolivian Technological University in La Paz. Sergio schrijft ons in juli 2021:Een broederlijke groet vol dank aan het Bolivia Komité en de wens om een goede gezondheid met veel zegeningen. Ik stuur je deze brief om je te informeren over mijn studies die ik dit 2e semester in mijn studie aan de Boliviaanse Technologische Universiteit uitvoer, kenbaar makend met een goed resultaat en de goedkeuring van mijn universiteit. Resultaten:                          

 

SOCIOLOGIE                                                               72 pnt

RECLAME EN PROPAGANDA                                    80 pnt

RADIO                                                                          83 pnt

COMMUNICATIETECHNOLOGIE EDITIE I                 82 pnt

ANALYSE VAN COMMUNICATIEGEDRAG                 68 pnt

REDACTIONEEL I                                                        62 pnt

Tegelijkertijd wil ik iedereen bedanken voor deze kans om mezelf elke dag te verbeteren is een nieuw onderwerp en uitdaging die ik leer van elk onderwerp dat ik neem en daarvoor probeer ik hard onderzoek te doen. Het is elke dag een ervaring omdat hier met veel interesse wordt geleerd. Nogmaals bedankt voor deze geweldige kans. ik zeg vaarwel en stuur je veel zegeningen en knuffels. De totale kosten van inschrijving voor het semester bedragen Bs 3.650 en annulering is tot 3 augustus en de lessen beginnen op 6 augustus. Sergio ontvangt van ons van 2020 t/m 2023 een beurs van € 894,- per jaar.

 

c) Studenten begeleid door Theo Raaijmakers in Cochabamba:

 

Bartolomé Tincuri Carvajal studeert sinds 2015 Architectuur aan de Universiteit San Simon in Cochabamba. Bartolomé heeft forse vertragingen opgelopen door wisseling van avondschool universiteit en daarna nog eens door stakingen en problemen met lesgeven op de  universiteit. Ook het coronavirus werkt nu tegen: alle lessen vinden virtueel plaats, maar dat is slechts de theorie. Daardoor kunnen er geen maquettes gebouwd worden of in een groep aan een gezamenlijk project gewerkt worden. Hij wil een goede architect worden en doet er alles aan om dit te bereiken. Hij is ons erg dankbaar voor de kans die hij via ons heeft gekregen. Nu studeert hij verder op basis van een andere beurs die hij via Theo Raaijmakers krijgt.

 

Joël Christian Garcia Anguela studeert sinds medio 2018 voor Civiel Ingenieur aan de Universidad del Valle in Cochabamba. Na de problemen met de overstap van avondschool naar universiteit en de problemen die de universiteit had met het middelbare schooldiploma in het 1e jaar, is Joël gewisseld van universiteit. Daardoor heeft hij 1 semester verloren. Joël zwierf vanaf zijn 12e op straat, toen hij werd opgenomen in het huis van Theo, Casa Ana Maria. Theo werd door iedereen gewaarschuwd dat Joël problemen had met drugs. Maar Theo zag zijn kwaliteiten en hij heeft ook helemaal niets van de zogenoemde problemen gemerkt in de tijd dat Joël bij hem woont. Integendeel, hij is een leider in het huis en een voorbeeld voor veel jongeren. Hij is in augustus begonnen aan zijn derde jaar en hij zegt zelf dat hij niet alleen op academisch gebied, maar ook als persoon erg gegroeid is. En dat vindt Theo ook. De studie van Joël vordert zeer goed, hij is zeer enthousiast. Joël ontvangt van ons een beurs t/m 2023 van € 1800,- per jaar (€ 900,- in 2023).

 

COLOMBIA  (begeleiding door Fried Deelen (F) of Adriaan van der Velden (A) in San Bernardo del Viento):

 

Christian Camilo Avila Rios (F) studeert sinds 2019 wiskunde aan de Universidad de Córdoba in Monteriá. Hij zou reeds in 2018 starten, maar door ontwikkelingen in het land is de studie pas in 2019 gestart. Het bedrag ad € 1350,- dat voor 2018 was overgemaakt werd doorgeschoven naar 2019 en het eindjaar werd ook een jaar doorgeschoven. We ontvingen een brief van Christian, waarin hij aangeeft dat hij ondanks de corona maatregelen – het geven van virtuele lessen op de universiteit – goed gaat. Hij heeft wel wat lagere punten gehaald dan hijzelf wilde, maar hij heeft het semester gehaald. Hij is nu begonnen aan zijn 5e semester. Helaas liggen de judolessen stil, maar zodra het op een veilige manier kan, zullen deze hervat worden. Christian ontvangt van ons t/m 2023 een bedrag van € 1350,- per jaar.

 

Andrea Sampaio Rhenals (F) studeert sinds 2019 Financiën en Internationale Betrekkingen aan de Universidad Tecnológica de Bolívar. Andrea schrijft ons:  Hallo lieve vrienden, ik hoop dat jullie allemaal in orde zijn. Ik wil je heel erg bedanken voor de steun die je me dit semester gaf, het heeft me geholpen en veel voor me betekend. Ik kan je vertellen dat het over het algemeen een heel goed semester was. Zoals ik al zei in mijn laatste brief, begon ik een andere carrière te studeren samen met Finance and International Business: Political Science and International Relations. En hoewel het tot nu toe het moeilijkste semester was vanwege de academische belasting, deed ik het heel goed in de vakken van beide carrières, en bovenal vind ik ze allebei erg leuk. In totaal heb ik 8 vakken bestudeerd: 6 van finance en international business: Microeconomics 2, Financial Analysis and Projections, International Management, International Law, Econometrics en het laatste niveau Engels aangeboden door de universiteit, Engels V. En 2 van de carrière politieke wetenschappen en internationale betrekkingen: Grote geschiedenis en internationale geschiedenis en geografie. Mijn GPA voor het semester is 4.34. Ik had wat problemen in Microeconomics 2, wat mijn gemiddelde een beetje verlaagde, maar ik slaagde erin om ze te overwinnen. Maar in de rest van de onderwerpen voelde ik me erg goed. Aangezien ik al het laatste niveau Engels heb ontvangen dat door de universiteit wordt aangeboden, moet ik zelf op zoek naar cursussen om het te blijven studeren en verbeteren, hetzij in instellingen in de stad of met privéleraren, zonder te vergeten dat ik veel moeite moet doen om het zelf te bestuderen. De universiteit heeft nog niets gezegd over het terug gaan naar face-to-face cursussen, dus we wachten op een mededeling voordat het volgende semester begint, wat voor mij het 6e semester in Finance zou zijn. Op dit moment zal ik in San Bernardo blijven, hoewel ik momenteel in de stad Monteria ben (wat niet erg ver is). Ik doe jullie allemaal de groeten. Andrea ontvangt van 2019 t/m 2023 een bedrag van € 1450,- per jaar (laatste semester in 2023: € 725,-).

 

 

 

 
CHILI (begeleiding door Herman Leemrijse in Valdivia):

 

Paula Salazar Pena ontving van ons ter realisering van het laatste jaar tot ziekenverzorger aan de Universiteit San Sebastian een bedrag van € 1100,- in 2020. Paula woont bij haar ouders. Haar vader, die gevangen genomen werd tijdens de staatsgreep van Pinochet, heeft zijn werk daardoor verloren. Hij heeft geen opleiding gedaan en probeert sindsdien de kost te verdienen als chauffeur en vuilnisophaler. Het is voor haar ouders onmogelijk om de studie nog te betalen. Zij dragen wel zoveel als mogelijk bij. Ook Paula draagt wat bij d.mv. de inkomsten uit een bijbaantje. Paula is inmiddels afgestudeerd en zij bedankt ons hartelijk voor onze ondersteuning. Proficiat en succes, Paula!

 

 

 

BRAZILIË (begeleiding door Jan-Joris Rietveld):

 

Edinalva Goncalves de Brito studeert Wiskunde aan het Centro Universitario Claretiano in Campina Grande sedert 2018. Nalva onderhield zich als naaister, maar daardoor waren haar inkomsten onzeker: de ene keer was er werk, de andere keer niet. Wij zeggen onderhield, want: Nalva heeft haar studie dit jaar met succes afgerond! Ze staat al met grote vreugde voor de klas! Recent ook haar diploma ontvangen. Wij feliciteren Nalva met dit geweldige resultaat en wensen haar nog veel plezier en succes in haar carrière toe!

 

 

Vanessa Rayara Lima volgt sedert medio 2018 een opleiding Administratie aan de Faculdade Claretiano in Polo Campina Grande. Vanessa woont in een bouwvallig huis, afgelegen aan de rand van een stuwmeer. Sinds het uitbreken van de pandemie, waarin het openbaar vervoer bijna niet mogelijk is, is het voor haar onmogelijk om de verre rit naar Jan-Joris toe te maken. Zij studeert thuis aan haar computer en ze haalt goede resultaten. Vanessa ontvangt van 2019 t/m 2022 een bedrag van resp. € 1350,-; € 900,-; € 900,- en € 450,- per jaar.

 

 

Daniël Rodrigues da Costa volgt sedert 2019 een opleiding tot muziekdocent aan de Faculdade Claretiano in Polo Campine Grande. Hij verzorgt al muzieklessen in de parochie van Jan-Joris en heeft een groot muzikaal talent. Omdat hij na de eerste drie semesters (die hij zelf bekostigd heeft) de studiekosten niet meer kon betalen, ondersteunen wij hem om de laatste drie semesters af te ronden. Het ging goed met zijn studie en eind 2020 is hij geslaagd, recent hebben wij zijn diploma en een dankbrief van hem mogen ontvangen. Proficiat, Daniël en veel succes in jouw verdere loopbaan ! Daniël ontving van ons een beurs van € 1200,- in 2019 en € 600,- in 2020.

 

 

 

GUATEMALA (begeleiding door Stichting Nuenen-Guatemala via Asociación Civil Verdad y Vida):

 

Reyna Susanna Yaneth Laj Caj  studeert sedert 2018 Landbouwtechniek aan de Universidad Mesoamericana in San Pedro Carcha. Reyna schrijft ons over de gevolgen die de pandemie heeft voor een land als Guatemala. Die heeft hun hele leven op zijn kop gezet, op persoonlijk, sociaal en ook academisch vlak. Veel families zijn in zeer grote problemen gekomen. Zij zijn afhankelijk van het inkomen van éen kostwinner en die is vaak zijn of haar baan kwijtgeraakt

In de loop van dit jaar heb ik veel dingen geleerd die me hebben geholpen in mijn beroepsopleiding. Ook heb ik een aantal obstakels in mijn studie ervaren.

Voordelen:

a) De methodologie van de universiteit om de cursussen aan te passen naar 50% virtuele en 50% fysieke aanwezigheid heeft bijgedragen aan de kennis van de studenten.

b) Realisatie van kleine praktijkgedeelten waarbij de student de kennis toepast in het onderzoeksgebied (het is 100% praktijk, maar door de pandemie kan 100% niet worden gehaald).

Nadelen:

a) Bij de virtuele lessen is het vaak moeilijk om het signaal van internet te ontvangen. Daarom moet ik naar andere plaatsen om de cursussen te volgen.

b) De methodologie is niet bevorderlijk voor het veldwerk en de praktijk.

c) Het openbaar vervoer wordt steeds duurder. Het is erg duur voor een student om van de ene plaats naar de andere te reizen in tijden van pandemie. Maar je moet 50% van de praktijkstudie in het veld doen, dat is verplicht.

Verder vertelt Reyna: mijn persoonlijke inzet is om de Asociacion Civil Verdad y Vida te ondersteunen. Ik wil graag met mijn kennis bijdragen aan activiteiten met de groepen waarmee Verdad y Vida werkt. Haar studie vordert gelukkig goed. 

 

Na afstemming met haar begeleiders betreffende haar slagingskansen voor deze Master-studie hebben wij (Bolivia Komité Geldrop) zeer recent (maart 2021) besloten om een extra beurs van 2x € 1445,- toe te kennen.

 

María José Garcia Galindo  zij is een nieuwe bursaal en volgt sinds 2020 de Koksopleiding Internationale Keuken aan de INTECAP in Santa Lucía Cotzumalguapa. Zij vertelt ons begin sep 2021: Ik ben nu al bijna twee jaar met mijn opleiding bezig en ben er ook nu godzijdank in geslaagd verschillende cursussen af te ronden. Ondanks de moeilijke situatie die het hele land doormaakt en de moeite die het kost om ons aan te passen aan iets waar we niet aan gewend zijn, slagen we er toch in verder te komen en leren we elke dag nieuwe dingen. In deze maanden zijn de lessen waar we fysiek aanwezig konden zijn wel toegenomen en we zijn vaker naar het Instituut gegaan, waardoor ik erin slaagde verschillende cursussen af te sluiten.

Het is waar dat het erg risicovol is te reizen en in contact met anderen te komen, maar voor mij is dat toch ook heel belangrijk en positief en beter dan steeds maar thuis opgesloten te zijn. Ik probeer wel alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen, juist ook omdat Santa Lucía op alarm rood staat, vanwege de vele covid-19 gevallen.

Ik dank God dat alles tot nu toe goed is gegaan. Mijn lessen zijn dus zowel virtueel als ‘live’ geweest. Ik heb praktische en theoretische opdrachten gedaan; die zijn voor mij allemaal heel belangrijk. In de ‘live’ lessen zie ik dat ik zó veel beter leer, ook meer ingewikkelde dingen. En we helpen elkaar ook om bepaalde zaken beter te begrijpen.

Ik heb enkele cursussen inmiddels voltooid, zoals die over de “Internationale keuken” en de “Guatemalteekse keuken”. Alles bij elkaar echt heel fijn. En ik houd er ook van te leren koken met veel variatie, en veel kennis op te doen over verschillende bereidingsmethoden zoals die internationaal en ook in ons eigen Guatemala worden gebruikt. Dus alles bij elkaar denk ik dat mijn academische ontwikkeling tot nu toe goed is geweest.

Wat de familie betreft, we blijven voorzichtig, steeds proberend alle nodige maatregelen te nemen om niet besmet te raken. Immers, mijn moeder heeft werk en moet alle dagen reizen, mijn vader werkt en reist ook. En ook voor mijn lessen met fysieke aanwezigheid moet ik reizen. Onder elkaar passen we dus allemaal op en letten we op eventuele klachten die zich kunnen voordoen. Maar ook als er eventueel geen beperkingen zijn betekent dat niet dat we er op uit moeten gaan als daar geen noodzaak toe is, want de besmettingen ontstaan omdat de mensen de maatregelen niet respecteren en minder goed opletten.

Sociaal werk: Ik ben niet zo actief geweest in AMDE als ik zou hebben gewild. In de eerste plaats omdat er geen grote activiteiten zijn geweest, en daarnaast, als ze er wel waren, met veel minder mensen, vanwege de pandemie. Ik ben altijd bereid om te helpen als ze bij AMDE mijn hulp nodig hebben. Ik ben heel dankbaar voor de steun die u mij geeft en waarmee ik deze studie kan betalen. Ik stop veel energie in mijn studie en ik probeer het beste van mezelf te geven en zoveel mogelijk te leren. Godzijdank zien mijn cijfers er best goed uit. María ontvangt t/m 2022 een beurs van ons van resp. € 1474,-, € 1750,- en  € 1750,- per jaar.
 

Elber Neftali del Cid Sian is een nieuwe bursaal. Hij rondde in 2020 het tweede deel van zijn middelbare school in Santa Lucía  af en studeert nu Boekhouding met specialisatie Computertechniek. Elber vertelt: van januari tot juni van dit jaar is het me goed gegaan in mijn studies, hoewel het tamelijk lastig is vanuit huis te studeren. Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Ik heb er alles aan gedaan wat ik kon en ik heb geprobeerd steeds al het huiswerk te maken dat de leraren ons opdragen, om aan het eind goede cijfers te halen.          Ik ben jullie en ook Verdad y Vida dankbaar omdat die me hielpen met een gebruikte computer (laptop). Die hielp me uit de brand in een heleboel situaties die met mijn studie te maken hadden. Het is niet hetzelfde om te werken op een computer als via een mobiele telefoon. Dus ik ben erg tevreden en ook dankbaar voor de hulp. Dat motiveert me ook om verder te gaan met de studie. De situatie rond Covid-19 is er nog steeds en het lijkt erop dat het steeds weer slechter gaat. In het dorp waar ik woon zitten we al maanden op code rood. Er zijn veel besmettingen en er zijn geen medicijnen en ook geen ziekenhuis om de zieken op te vangen. We blijven voorzichtig om niet besmet te raken, maar soms is dat moeilijk. Want we moeten af en toe toch wel het huis uit vanwege persoonlijke of familiaire zaken. In mijn studies heb ik soms lessen waar we gewoon aanwezig zijn en soms ook virtueel. Ik ben nu wel gewend aan het raken aan de platforms (virtuele techniek); dat leer je stukje bij beetje. Het is op zich goed om dat te leren, maar er zijn ook onderdelen in de studie die je beter op de gewone manier kunt leren. Je kunt dan elkaars ervaringen meenemen (van je studiegenoten) en je kunt dan ook de uitleg van de leraren maximaal benutten. Langs de virtuele weg hebben we nog al eens last van het wegvallen van het internet, en dan verlies je een hoop van de uitleg van de leraren. Met mijn familie – in ons geval mijn moeder en grootvader – gaat het redelijk.  Dat wil zeggen, mijn grootvader is nogal ziek. Zijn gezondheid gaat steeds verder achteruit en hij loopt met twee grote liesbreuken die niet meer te opereren zijn. Hij lijdt veel pijn en mijn moeder en ik vinden het erg naar hem zo te zien, hoewel hij steeds zegt dat we ons niet te veel zorgen moeten maken en dat hij stapje voor stapje vooruit gaat. De effecten van de pandemie en veel andere dingen in ons land hebben ertoe geleid dat veel mensen zonder werk zijn. Dat overkwam ook mijn moeder, die vanwege de pandemie haar werk kwijtraakte. Maar onlangs heeft ze toch weer ander werk kunnen vinden. We zijn allemaal mensen met weinig inkomsten, en daarom zijn we ook erg dankbaar voor jullie hulp, zodat ik door kan gaan met mijn studies. Dat was anders niet mogelijk geweest. Mijn moeder werd gekozen als lid van het bestuur van AMDE, dat is een organisatie van familieleden van slachtoffers van het gewapend conflict in Guatemala. Zij blijft ook strijden om een tante te vinden die is verdwenen. Eerder was het mijn grootmoeder die samen met een groepje andere familieleden daarvoor streed. Toen ze overleed nam mijn moeder dat over , zoeken naar hen die verdwenen tijdens de oorlog. Voorheen waren er veel activiteiten waaraan we deelnamen, maar nu met de pandemie is er heel weinig en ik zelf ben ook nergens heen gegaan. We hopen dat alles weer wordt zoals het was en dat we weer aan van alles kunnen meedoen. Elber is door ons voor de jaren 2020, 2021 en 2022 een beurs toegezegd van repectievelijk € 823,-, € 844,- en € 1039,-.

 

María Mercedes Calel is ook een nieuwe bursaal. Zij wordt door ons voor haar laatste twee jaren (4e en 5e jaar) ondersteund voor haar studie Crimineel en Forensisch Onderzoek aan de Universiteit Rafael Landívar in Alta Verapaz.     María heeft al de 1e drie jaren van haar studie met een zeer hoog puntengemiddelde afgerond. De financiële steun die ik via de beurs ontvang geeft me de mogelijkheid om mijn toekomst te veranderen en te kiezen voor betaald werk dat de levensomstandigheden zal verbeteren, zowel voor mij persoonlijk als in breder perspectief. De mogelijkheid om te kiezen voor een universitaire studie, is zo belangrijk en relevant, vooral voor vouwen die dikwijls maar weinig mogelijkheden hebben om de bestaande stereotypen in de samenleving en in haar eigen gemeenschap te overwinnen. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat je een inferieure rol moet hebben en dat het niet nodig is om te studeren.

De meerderheid van de bevolking heeft geen toegang tot hogere studies. De kans die mij wordt geboden is een mogelijkheid om deze realiteit te overstijgen en te laten zien dat vrouwen ook deze mogelijkheid kunnen hebben. De virtuele modaliteit is het ideale middel geweest om de cursussen van de cyclus van 2021 te ontvangen. Begin januari presenteerde de Rafael Landívar-universiteit een protocol voor het volgen van lessen die laten zien hoe je onderzoek doet in laboratoria of hoe je documenten moet onderzoeken. Dat kon helaas niet worden uitgevoerd omdat de plaatsen waar de studenten wonen in code rood of oranje bleven, waardoor men niet kon reizen. De universiteit was daarom gesloten maar bood de gelegenheid aan individuele studenten om persoonlijk contact te hebben met docenten. Hierbij werden de beperkingen en maatregelen nageleefd die moesten voorkomen dat het virus zich binnen de universiteit zou verspreiden. Soms was het echt nodig om persoonlijk contact te hebben; dan konden we op specifieke tijdstippen naar de campus komen. Daar waren dan docenten bij wie we terecht konden. Een van de grootste problemen is het schrijven van de scriptie. We moesten een scriptie van minstens 100 bladzijden schrijven over het onderwerp van je onderzoek. En om dat goed te doen heb je de steun nodig van een adviseur die door de universiteit wordt toegewezen. Daarnaast moesten we alle cursussen/lessen goed blijven volgen om de benodigde punten te halen. De cursussen duren lang want de onderzoeksthema’s zijn heel complex. We zoeken naar waarheidsgetrouw nieuws en we moeten de informatie goed verifiëren. De informatie die we digitaal verwerken is onbeschermd en kwetsbaar. Het is daarom noodzakelijk om een goede computerbeveiliging te hebben. Nationale context: De COVID-19 situatie is niet alleen een gezondheidscrisis; het heeft gevolgen voor de hele samenleving en de economie. De toenemende ongelijkheid en armoede heeft de al bestaande structurele sociaaleconomische problemen nog sterker aan het licht gebracht. Het door de regering opgestelde plan heeft niet geleid tot een significante daling van het aantal Corona-gevallen. Daar kwam nog het wanbeleid bij ten aanzien van de vaccinaankopen die het virus zouden moeten bestrijden. De situatie rond COVID-19 zal veranderingen teweeg brengen, op persoonlijk niveau, in onze manier van redeneren en denken, maar ook binnen het gemeenschapsleven. We worden ondergedompeld in een transformatieproces, waarin we de tijd en ruimte moeten nemen om na te denken over de toekomst van onze samenleving. We moeten zoeken naar manieren om de huidige crisis te overwinnen, gebaseerd op sociale emancipatie en kracht. Dit is een van de middelen om sociaal bewustzijn te bereiken. We moeten sociaal economische aanbevelingen opstellen en de effecten daarvan moeten periodiek bekeken worden en de informatie daarover moet beschikbaar zijn.

Voordelen van online onderwijs

1.Mogelijkheid om op synchrone (met directe feedback) en asynchrone (in eigen tempo) wijze te leren.                                 

2. Je kunt de lessen spreiden en rekening houden met persoonlijke agenda’s.     

3. Toegang tot afgelegen gemeenschappen.                                                     

4. Toegang tot bibliotheken, laboratoria en ervaring opdoen met het uitvoeren van activiteiten in de virtuele modus.                                                                    

5. Interactie met en tussen mensen uit verschillende culturen en ideologieën.     

6. De activiteiten en ervaringen zijn eenvoudig te documenteren. Je kunt er dan over nadenken, extra informatie inwinnen en dat naderhand gemakkelijk in je eigen werk opnemen.    

7. Er zijn digitale middelen die sommige administratieve procedures versnellen en vergemakkelijken.                     

Nadelen van online onderwijs:                                                                        

1. Minder persoonlijke interactie en dus minder socialisatie en menselijk contact. 

2. Technische problemen en storingen in de netwerkverbinding.                         

3. Deelname aan vergaderingen is passief en deelname en interactie zijn afhankelijk van de moderator.                                                                        

4. In virtuele vergaderingen is het essentieel om een laptop te gebruiken. Daarmee kun je beter leren en de aandacht beter vasthouden.                          

5. Universitaire procedures worden moeilijk als ze op de campus plaatsvinden, omdat je genoodzaakt bent om met het openbaar vervoer te reizen of met privévervoer. Vanwege de beperkingen door de pandemie zijn de kosten van vervoer verhoogd. Ook van het openbaar vervoer dat in Guatemala in particuliere handen is.                                                                                                                              

Gevolgde cursussen in het eerste semester van 2021:   In dit semester werden vijf cursussen aangeboden die ik behaalde met een score van meer dan 65 punten.                                                                                                         

1. Strafprocesrecht I (CRIMFOR)                                                                    95 pnt

2. Beroepsethiek (EDP)                                                                                   91 pnt

3. Forensisch onderzoek, strafrechtelijk beleid en democratische veiligheid: 71 pnt

4. Algemene bewijstheorie                                                                               90 pnt

5. Scriptie (CRIMFO                                                                                         75 pnt

Zij ontvangt van ons in 2020 en 2021 een beurs van € 1505,- per jaar.